menu

GAIA GRILLO

  • GAIA GRILLO
  • KÓD
    0BGR03R230
    DRUH PRODUKTU
    Tiché víno
    BARVA
    Bílé
    ODRŮDA
    Grillo
    BARRIQUE
    Nebarique
    ZEMĚ PŮVODU
    Itálie
    VINAŘSTVÍ
    Romano Winery
    ROČNÍK
    2023
    VELIKOST LAHVE
    750 ml
    CENA VČ. DPH
    192,- Kč
      Počet: ks 

Tiché bílé víno D.O.C.

HROZNY: 100% GRILLO. Je bílá odrůda révy vinné rozšířená především na západní Sicílii. Vinifikováno samostatně a s pomocí kryomacerace, Grillo může vdechnout život vínům s velkou organoleptickou hloubkou, šťavnatým, voňavým a s dobrým potenciálem dlouhověkosti, lepším než všechna sicilská bílá.

Název Grillo vymysleli místní vinaři, když už bylo víno zavedené a rozšířené. Volba tohoto jména je spojena se cvrkotem cvrčka: zpěv cvrčka za letní noci by byl stejně příjemný jako vína vyrobená z této révy.

Grillo je vinná réva, která se vyznačuje vysokou vitalitou a bohatou produktivitou, k čemuž je třeba přidat pozoruhodnou schopnost odolávat teplu.

BARVA: Světlá a jasně slámově žlutá barva.

BUKET: Ve vůni má citrusové tóny melounu a hrušky, které se snoubí s květinovými vůněmi, ve kterých vynikají koště a hloh, s pocity medu a vanilky, vzpomínkami na zelený čaj a pomerančový květ.

CHUŤ: Chuť je minerální a pikantní, a to díky blízkosti vinic k moři. Svěží, měkké a kulaté zároveň. Vysoký obsah cukru v hroznech předurčuje vína s dobrým obsahem alkoholu a značnou schopností zrání.

OBLAST PRODUKCE: Západní Sicílie, na jílovitých a vápenitých půdách, preferovaná pro výrobu ovocných bílých vín s květinovou vůní.

METODA VÝCVIKU: Protišpalír s Guyotovým řezem.

OBSAH ALKOHOLU: 12,50% obj.

TEPLOTA PODÁVÁNÍ: 10°-12°C.

PÁROVÁNÍ: Skvěle se hodí k předkrmům na bázi uzenin a dobře ochucených sýrů. První chody na bázi masové nebo rybí omáčky, chutné polévky, ryby a korýši.

VINIFIKACE: Po pečlivém výběru ve vinařství se nejlepší hrozny měkce lisují a mošt kvasí 8-10 dní při přísně kontrolované teplotě v ocelových tancích. Víno se pak skladuje při teplotě 18-20°C v ocelových tancích až do lahvování.

ARCHIVACE: 3-4 roku.


Zpět na přehled vín