Vinařství Cantina Massara
Vinařství rodiny Burlotto - Cantina Massara
Ke snům starobylé vinařské rodiny Burlotto patřila touha představit světu skvělé víno Barolo. Na počátku 20. století se Andrea Burlotto, který v té době vinařství řídil, rozhodl začít rodinný sen proměňovat ve skutečnost. Barolo bylo v tom čase převážně regionální víno; prodávalo se téměř výhradně v Piemontu a severní Itálii. Díky usilovné práci Andrea a jeho vášni pro Barolo se začala vytvářet agro-commune v oblasti Verduno, kde jsou právě pro výrobu Barola velmi příhodné podmínky. Kořeny rodiny Burlotto se pak začaly stále více vázat právě zde. Rodinná produkce se postupně zaměřovala na výrobu vína Barola a jeho věhlas se v meziválečném období a po II. světové válce pozvolna šířil do okolních zemí.
Čtyři synové Andrea Burlotto – Gian Carlo, Francesco, Giacomo a Sergio se vydaly v otcových šlépějích a následovaly jeho sen. Převzaly víru v Barolo, toto vzácné ovoce oblasti Langa. Jejich Barolo pochází z cru Massara, nacházející se v Commune Verduno, dnes jednoho z nejlepších cru mezi výrobci vína Barolo. V 70.letech se Gian Carlo Burlotto rozhodl více specializovat na práci ve vinném sklepě, zatímco jeho bratři si vzali na starost vinohrady. Začali společně vyrábět víno pod značkou svého otce Andrea Burlotto. Výsledkem také jejich společné práce se Barolo stalo světoznámým. Vína rodiny Burlotto jsou dnes úspěšně etablována na mezinárodním trhu a pravidelně obsazují nejvyšší příčky na veletrzích a soutěžních ochutnávkách.
V roce 2013 Gian Carlo Burlotto přikoupil nový sklep a několik vinohradů a se svým synem Gian Lucou pokračují v odkazu rodiny pod značkou Cantina Massara, symbolickým jménem se silnou vazbou k vínu Barolo. Všechny vinohrady rodiny se dnes nacházejí na kopcích oblasti Verduno. Na většině z 10 hektarů vinic se pěstuje a kultivuje odrůda Nebbiolo určená pro výrobu Barola. Srdcem majetku rodiny je cru Massara, které je považováno za jedno z nejlepších lokací v oblasti.
Barolo rodiny Burlotto je charakteristické typickou vůní a chutí stejně jako zralou a jemnou tříslovinou. Toto plné a vyvážené víno můžete vychutnat hned od první úrody. Na vinicích rodiny Burlotto usilují o vypěstování hroznů, které zosobňují charakter oblasti; jílovitě vápenitá půda je pro pěstování hroznů bohatých v chuti i vůni dokonalá. Mnohá práce na vinohradech je vykonávána ručně neboť je vedena snahou získat vysoce kvalitní hrozny již od prvního prořezání.
Vinařství Cantina Massara patří rovněž mezi jedenáct producentů vína Pelaverga. Vína, které je vyrobeno z místní, endemické odrůdy s příjemnou minerální chutí a vůní. Verduno Pelaverga je víno s označením DOC a svou kvalitou prokazuje, že terroir Verduno dokáže rodit kromě královského Barola i další vysoce kvalitní odrůdy.